Flykten Aleppo - Istanbul

Drama

20181026. Från 11 år. Längd 1 tim 28 min

  • Boka
  • Om filmen

8 november

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Åldersgräns

Från 11 år

Längd

1 tim 28 min

Filmen är internationellt uppmärksammad och har redan vunnit tre priser på mindre än en månad. Filmen hyllades av kritiker och fått stor uppmärksamhet från flera tidningar runtom i världen, bland annat Vogue, Screendaily och Daily News. Filmen kommer under det kommande året att visas på flera internationella filmfestivaler. Filmens huvudskådespelerska Saba Mubarak är en internationell skådespelerska som har, bland annat, deltagit i två Hamilton filmer. Mubarak är väldigt populär i mellanöstern, hon har agerat i olika filmer och tv-serier i Egypten, Jordanien och Syrien. Saba Mubarak är själv aktiv inom flyktingfrågan och deltar aktivt i olika välgörenhetsorganisationer. Mubarak är dessutom en av samproducenterna till filmen.

The Guest: Aleppo-Istanbul är en stark berättelse som följer Lena och Meryems flykt från kriget i Syrien. Lena är en 10-årig flicka som förlorar hela sin familj i kriget. Hon blir tvungen att fly till Turkiet med sin nyfödda lillasyster och grannen Meryem, tillsammans med andra flyktingar. Lena vill återvända hem medan Meryems dröm är att nå Europa.

Filmens genre är ett känsloladdat drama och visar verkliga händelser som flyktingar stöter på dagligen. Genom att följa Lena visas ett barns perspektiv, men det som också gestaltas är den tuffa situationen och hur flyktingar försöker klara sig själv i ett samhälle som de inte känner till, för att överleva dagen. Detta är en film som visar hur flyktingar kommer närmare varandra och vilka mål de har för att komma till ett bättre samhälle, en film som påverkar tittaren och skapar en större förståelse om flyktingsituationen. I Turkiet lever över en miljon syriska flyktingar som har en gemensam dröm; att leva i fred. Filmen fokuserar på flyktingkrisen på ett humanitärt sätt. Alla skådespelare i filmen, förutom Saba Mubarak, är flyktingar på riktigt och detta stärker filmens trovärdighet. Detta är unikt, en långiflm som låter de berörda själva vara med i berättelsen. Det är ett sätt att ge flyktingarna en röst, ett sätt att respektera deras berättelse. Det är också ett sätt att visa människorna som lever i den här situationen, att visa riktiga ansikten och riktiga drömmar och mål. De som ser filmen får möjligheten att se att flyktingar är människor, bara människor som söker det vi alla söker, och det är frihet och glädje.

Filmen är skapad främst av kvinnor - regissören Andac Haznedaroglu har även skrivit filmens manus. Huvudpersonen är Saba Mubarak, ett känd och älskad av många. Det som stärker filmen är barnperspektivet, flickan Lena skådespelar för första gången. Filmen kommer locka många besökare för att flyktingfrågan är just nu en aktiv och viktig diskussion. Det bor även många nyanlända i Sverige som kommer relatera till sig själv. Filmen kommer skapa en gemenskap och en tankeställare efter filmvisningen.

Dela