En midsommarnattsdröm

Drama

20200203. Längd 3 tim 0 min

  • Boka
  • Om filmen

Idag 26 januari

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Tal

Eng.

Längd

3 tim 0 min

Unga älskande par, en skådespelargrupp och några älvor ses i skogen under en sommarnatt. Shakespeares komedi En midsommarnattsdröm är ett av bardens mest populära verk. Nu visar vi den hyllade föreställningen, som är inspelad på Bridge Theatre i London, på biografer i Sverige.

Pjäsen har satts upp i en rad olika versioner, och även filmatiserats ett 40-tal gånger, tidigast 1935, senast 2017. Woody Allen gjorde parodin En midsommarnatts sexkomedi (1982). I Sverige har historien satts upp på teater ett 70-tal gånger sedan 1901. En midsommarnattsdröm har även inspirerat till operor och konstverk.

Shakespeares roligaste, mest komplicerade kärlekshistoria är full av oväntade vändningar. Den som har sett pjäsen förut känner till förutsättningarna: åsnekärlek och lusta i skogen. Men om man upplever En midsommarnattsdröm för första gången, kommer här 53 ord som i koncentrat berättar vad det rör sig om:

En älvakung och drottning i fejd med varandra stöter i skogen ihop med två älskande par på rymmen och ett teatersällskap som försöker repetera en pjäs. Alltmedan dispyten växer försöker det magiska kungaparet lägga sig i de vanliga dödligas liv, vilket leder till kärlekstrianglar, förvecklingar och förvandlingar med hysteriskt roliga, men mörka konsekvenser.

Uppsättningen är regisserad av Nicholas Hytner och bygger på framgången för hans "immersive" iscensättning av Julius Caesar, visad på bio 2018.

Vid de ursprungliga föreställningarna på 1600-talet sattes pjäsen upp utomhus i fullt dagsljus på en enkla scenen på en Elizabethansk teater.

Nu förvandlas hela Bridge Theatre i London till en mörk skog, en drömvärld av flygande älvor och månsken.

Bridge Theatre grundades av Nicholas Hytner och Nick Starr när de lämnat National Theatre efter 12 år där. Det är en flexibel teaterlokal med plats för 900 teaterbesökare. Det är den första större nybyggda kommersiella teatern i London på över 80 år.

Dela