Tjejligan

Komedi

19921106. Barntillåten. Längd 2 tim 8 min

  • Boka
  • Om filmen

Idag 12 april

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Åldersgräns

Barntillåten

Text

Ej

Tal

Eng.

Längd

2 tim 8 min

Det är 1943. Alla amerikanska arbetsföra män får rycka ut i kriget, även de avgudade basebollstjärnorna. Lösningen blir att organisera en basebolliga för kvinnor. Talangscouter reser landet runt och handplockar de största begåvningarna.

Tjejligan (A League of Their Own) är en av våra mest charmiga sportfilmer. Kanske främst för att den lyckas kombinera sin lättsamhet med ett stort dunkande hjärta. Alla utom Geena Davis krävde att få göra sina egna stunts. Davis själv anslöt till produktionen som en sista minuten-ersättare, då de övriga redan hade tränat baseball en månad ihop, och eftersom hennes karaktär skulle vara bäst i laget fick hon ligga i. Redan efter en vecka slog hon sina arbetskamrater regelbundet.

Lori Petty kom från en bakgrund där hon hade varit den enda tjejen i sitt baseball-lag som ung. Alla skador och blåmärken från filmen var riktiga. De spelade in med autentiska ullplagg i 43 grader. Tjejligan är med andra ord en film utan genvägar, lika härlig som den är kraftfull, och en perfekt avslutning den här söndagen, 8 mars. År 2012 valdes filmen ut för bevaring i USA:s nationella register för verk som är 'kulturellt, historiskt eller estetiskt betydande'.

Dela