Trubaduren (2020)

Musik

20201107. Barntillåten. Längd 3 tim 10 min

  • Boka
  • Om filmen

8 november

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Vänligen acceptera kakor för statistik och marknadsföring för att kunna se videon.
Trubaduren (2020) Bild
Åldersgräns

Barntillåten

Text

Sv.

Tal

It.

Längd

3 tim 10 min

Den hyllade Anna Netrebko gör rollen som furstinnan Leonora i Trubaduren. 7 november har vi nypremiär på operan från anrika Met i New York på våra biografer i Sverige.

På grund av corona-pandemin har Metropolitan Opera stängt även under hösten 2020. En grandios nyöppning planeras dock till nyår. För att inte svika sina operafans världen över erbjuder Met istället några av sina mest hyllade uppsättningar i repris. Trubaduren är den andra i ordningen vi är stolta över att presentera och den spelades in i oktober 2015.

Anna Netrebko spelar Leonora, den plågade hjältinnan i Verdis Trubaduren. Dmitri Hvorostovsky är greve di Luna. Det var första gången de ryska stjärnorna möttes på Mets scen sedan 2002. Huvudpersonen i operan, Manrico, görs av Yonghoon Lee. ?tefan Kocán är Ferrando och Dolora Zajick gör sin favoritroll som den olycksaliga Azucena.

Verdis turbulenta tragedi med fyra karaktärer fångade i en härva av familjeband, politik och kärlek är en av grundpelarna i operarepertoaren. Musiken är lika melodisk som den är energisk, med smittsamma stycken man minns. Den kraftfulla musiken ackompanjerar en mörk berättelse som vältrar sig i många av romantikens mest extrema uttryck.

UPPHOVSMÄN - Under en anmärkningsvärd karriär som varade i över sex decennier komponerade Giuseppe Verdi (1813-1901) 28 operor, av vilka åtminstone hälften spelas frekvent än idag. Salvadore Cammarano (1801-1852) var en av de främsta librettisterna på sin tid. Han samarbetade med Donizetti (bland annat Lucia di Lammermoor) och skrev texterna till La battaglia di Legnano och Luisa Miller åt Verdi. Efter Cammaranos död slutfördes Trubadurens libretto av medförfattaren Leone Emanuele Bardare.

MILJÖN - Operan utspelas ursprungligen i norra Spanien i början av 1400-talet, under ett utdraget inbördeskrig. Den romantiska erans publik såg inbördeskrig som en slags samhällelig schizofreni, där människor lätt kunde slitas itu, genom att förmögenheter och lojaliteter snabbt kunde förändras. I Mets uppsättning utspelas handlingen under spanska självständighetskriget (1808-1814), då Spanien och dess allierade kämpade mot Napoleons styrkor.

MUSIKEN - Verdis musik i Trubaduren ger perfekt uttryck för historiens dramatiska karaktär. Under hela operan är melodierna lika ohämmade som huvudpersonernas känslor. Men melodierna verkar ofta vara lika skruvade som situationerna de skildrar. Mycket av musiken är skriven i ojämna metrar (som 3/4 eller 6/8), och till och med de delar som är skrivna i vanlig 4/4-takt har kraftfulla motrytmer som kämpar mot all känsla av symmetri. Utöver de rytmiska oregelbundenheterna, är ett annat huvuddrag den ständiga användningen av mollskalor i nästan alla huvudarior.

Dela