Up From the Streets – New Orleans: The City of Music

Dokumentär

2020. Barntillåten. Längd 1 tim 44 min

  • Boka
  • Om filmen

25 september

1Välj biograf och föreställning

Inga biografer eller föreställningar tillgängliga för valt datum.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Åldersgräns

Barntillåten

Text

Sv.

Tal

Eng.

Längd

1 tim 44 min

Filmen Up From the Streets – New Orleans: The City of Music berättar historien om jazzstaden New Orleans, med Terence Blanchard som ciceron. Biopremiär den 25 september.

Dokumentär om jazzstaden New Orleans. Guide på resan är Oscarsnominerade och sexfaldigt Grammy-vinnande jazztrumpetaren Terence Blanchard. Filmen berättar historien om hur musiken och olika kulturer i New Orleans blandades och kom att skapa en mycket distinkt uttrycksform.

Det finns gott om amerikanska städer med en rik musikhistoria. Memphis, Chicago, New York, Nashville, Seattle och Kansas City har alla bidragit till USA: s musikhistoria. Men bara en kan hävda att den är födelseplatsen för jazz och blues. Tack vare stadens djupa, ofta trassliga och uppblandade rötter har det gjorts många kvalitetsdokumentärer om New Orleans musik. Detta är utan tvekan den bästa.

Med början i jazz genom blues, gospel, rock and roll, funk och slutligen hiphop, är historien om New Orleans musik komplex och mångfacetterad. Det blir problematiskt att försöka skapa ett komplett porträtt av stadens soundtrack och hur det uppstod på grund av sociala förhållanden, som går tillbaka till slaveriets dagar. Denna skickligt utformade dokumentär förklarar de viktigaste faktorerna, både musikaliska och andra, som sammansmälte och blev det livaktiga New Orleans-soundet. Och filmen gör det med förvånande lätthet.

Dela