Citizen Kane

Mysterie

19410101. Från 15 år. Längd 1 tim 59 min

  • Boka
  • Om filmen

29 maj

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Vänligen acceptera kakor för statistik och marknadsföring för att kunna se videon.
Citizen Kane Bild
Åldersgräns

Från 15 år

Text

Sv.

Tal

Eng.

Längd

1 tim 59 min

Orson Welles tidlösa mästerverk är inte bara ett stycke nyskapande filmhistoria utan också storslagen underhållning och kompromisslös uppgörelse med den amerikanska drömmen genom skildringen av en inflytelserik mediapamps uppgång och fall.

Welles lägger pussel med mysteriet kring den döende Kanes sista förbryllande ord, där varje pusselbit bidrar till en intrikat väv av makt, korruption, fåfänga och mänsklig tragedi som håller spänningen uppe till det bittra slutet, då den sista och avgörande pusselbiten äntligen läggs på plats.

Citizen Kane skapade en enorm kontrovers där verklighetens intriger snabbt överträffade diktens, och mediamogulen Randolph Hearst, vars liv filmen är baserad på, förbjöd hela sitt mediaimperium att skriva om filmen eller göra minsta reklam för den - ett förbud som stod sig i över 30 år.

Den blott 25-årige Welles filmdebut bjuder på lysande skådespelarprestationer, innovativ och visuell regi samt ett nyskapande filmfoto. Filmen blev trots medias motstånd och alla anklagelser nominerad till inte mindre än nio Oscar.

Dela