1982

Drama

2021. Från 7 år. Längd 1 tim 40 min

  • Boka
  • Om filmen

Idag 27 september

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Åldersgräns

Från 7 år

Längd

1 tim 40 min

Production county: Libanon, USA, Norge, Qatar I 2019 I Arabisk dialog med svenska undertexter
Filmen 1982 hade sin världspremiär på Toronto International Film Festival 2019, och tilldelades priset Netpac Award. Filmen har visats vid många internationella filmfestivaler och har tagit emot nio olika utmärkelser: filmen prisades och nominerades bland annat vid Elgouna Film Festival, Asian World Film Festival, Palm Springs International Film Festival, Montpellier Mediterranean Film Festival, Washington DC Filmfest och Malmö Arab Film Festival. 1982 utsågs även till Libanons officiella Oscarsbidrag 2019.
Filmen har blivit internationellt uppmärksammad och har hyllats av många arabiska och internationella kritiker, bland annat skriver Variety: "1982 utmärker sig för sitt balanserade berättande, och bygger på regissörens pojkminnen från den israeliska invasionen av Libanon." Cinéeurope skriver: "Det är en känslomässigt stark film som kretsar kring en pojke som bestämmer sig för att förklara sin kärlek till sin klasskamrat i värsta möjliga ögonblick."
Filmen har tagits väl emot av den unga publiken internationellt. Det är lätt att relatera till filmens teman, till exempel relationen klasskamrater emellan. Bortom kriget får man följa den 11-årige Wissams vardag i skolan. Vuxna tittare kan relatera till filmen genom att minnas sin tid i skolans korridorer.
Filmens huvudskådespelerska Nadine Labaki är en folkkär skådespelerska i arabvärlden. Många av hennes filmer har hyllats internationellt, och hon är aktiv både som skådespelerska och regissör. Labakis filmer lockar ofta till sig en stor biografpublik runtom i världen.
Filmen handlar om invasionen av Libanon 1982 vid en privatskola i utkanten av Beirut, där försöker den 11-årige Wissam berätta för en klasskamrat om hans kärlek till henne, samtidigt försöker hans lärare maskera deras rädsla.
Många arabisktalande i Sverige har upplevt kriget i Libanon, en del flydde under kriget till bland annat Sverige och vissa kommer känna igen sig i pojken Wissam. Resten av publiken som inte upplevt kriget kommer få chansen att följa med den 11-åriga pojkens kärlekshistoria samtidigt som de får vetskap om kriget 1982. En film som vi tror kommer intressera båda sidor. Det är en känslostark film men som "The Hollywood reporter" skrivit: Regissören har fått publiken att känna en avslappnande självbelåtenhet precis som karaktärerna i filmen känner.
Vanligtvis förknippas krig med stress och oro. Men regissören har lyckats att hitta en balans mellan oro och lugn. Vi tror att filmen kommer skapa ett stort intresse för att vanligtvis får man se krigsfilmer i vuxnas ögon/synvinklar men i den här filmen får man uppleva ett barns synvinkel, där kärlek är pojkens huvudfokus. Filmen bidrar till en öppen diskussion och tolkning hos publiken.

Dela