Mary Cassatt - Painting the modern woman

Dokumentär

20230303. Barntillåten. Längd 1 tim 33 min

  • Boka
  • Om filmen

2 mars

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Vänligen acceptera kakor för statistik och marknadsföring för att kunna se videon.
Åldersgräns

Barntillåten

Text

Sv.

Tal

Eng.

Längd

1 tim 33 min

Mary Cassatt avbildade de kvinnor som fanns i hennes närhet på ett unikt och nyskapande sätt. Hennes radikala målningar visade upp kvinnorna som intellektuella, feminina och genuina, vilket var en stor skillnad mot hur kvinnor tidigare porträtterats i konst.

Mary Cassatt föddes i Amerika i mitten av 1800-talet och blev en av USA:s mest kända konstnärer. Denna dokumentärfilm fokuserar på den ofta bortglömde impressionisten vars karriär var lika motsägelsefull som de kvinnor hon porträtterade i tryck, pastell och olja.

Hon tecknade, målade och tryckte dussintals bilder av mödrar med barn utan att själv någonsin gifta sig eller få barn. Klassiskt skolad gick hon med i den radikala parisiska gruppen av konstnärer som kallades Impressionisterna.

I filmen får vi höra renommerade experter på Cassatts verk berätta om hennes roll mitt i den kanske mest omvälvande tidsepoken inom konsthistorien. Samtidigt en socialt och politiskt händelserik tid för kvinnor vars kamp för frigörelse och rätt till sitt eget skapande på ett sätt symboliserades i kvinnan och konstnären Mary Cassatt.

Mary Cassatt - Painting the modern woman har svensk biopremiär 3 mars 2023.

Distributör: Folkets Hus och Parker

Dela