Adriana Mater

Opera

20230422. Längd 2 tim 40 min

  • Boka
  • Om filmen

4 juni

1Välj biograf och föreställning

Denna film har för tillfället ingen inplanerad föreställning på våra biografer.

2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Vänligen acceptera kakor för statistik och marknadsföring för att kunna se videon.
Adriana Mater Bild
Text

Sv.

Tal

Fr.

Längd

2 tim 40 min

Polarprisvinnaren Kaija Saariaho är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare. Nu får vi för första gången i Sverige uppleva hennes unika opera Adriana Mater på bio. 22 april livesänder vi den från Norrlandsoperan.

Operan Adriana Mater visar att Kaija Saariaho fortfarande är en av de mest intressanta och fantasifulla samtida kompositörerna. Föreställningen har ett bedövande poetiskt libretto som berättar om vad krigets fasor gör med oss människor. Musiken är vidunderlig och brutal och berättelsens reflektioner kring moderskap, mörker, hämnd och hopp lämnar ingen oberörd.

Kammardramat mellan de fyra rollerna gestaltas av Emma Sventelius, Hega Gustava Tjønn, Jonah Spungin och Josua Owen Mills samt en gigantisk orkester – Norrlandsoperans symfoniorkester i utökad kostym. Allt under ledning av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff och i regi av Dan Turdén.

Kaija Saariaho tilldelades Polarpriset 2013 med motiveringen ”en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade”. Hon är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare och hennes musik har beskrivits som en särpräglad skönhet, inspirerad av drömlika tillstånd, myter och dunkla mysterier”Adriana Mater är Saariahos andra opera, med libretto på franska av den kände libanesiske författaren Amin Maalouf.

Distributör: Folkets Hus och Parker

Dela