Befrielsen

Dokumentär

2024. Längd 1 tim 35 min

  • Boka
  • Om filmen

Idag 22 juli

1Välj biograf och föreställning

Inga biografer eller föreställningar tillgängliga för valt datum.

Men det finns visningar framöver

Gå till nästa visning
2Välj biljetter och platser
3Bekräfta
Vänligen acceptera kakor för statistik och marknadsföring för att kunna se videon.
Text

Sv.

Tal

Sv.

Längd

1 tim 35 min

BEFRIELSEN är en gripande berättelse om mod och om kampen för mänskliga rättigheter, och är baserad på verkliga händelser. Filmen följer Johan Jenny Ehrenberg som har klätt ut sig till man i fyrtio år.

1983 levde Johan levde som Jenny, något som slutade med en fullständig vansinnig mediahysteri. Jenny mötte dödshot, misshandel och hat. Så Jenny försvann. När Johan år 2023 får se en samling fotografier från den perioden, tagna av Hatte Stiwenius, ändras allt. Genom de svartvita bilderna ser hen inte längre bara smärtan, utan även en stark och modig ungdom som vågade vara sig själv. Hen bestämmer sig för att åka till Berlin för att leva som trans fullt ut, och med hjälp av vännen Admira utforskar Jenny identitetens gränsland som dragqueen på Stureplan. Och blir förvånad. Vad fanns det att vara så rädd för i 40 år?

Befrielsen är en rörande och inspirerande livshistoria som tar tittarna på en resa om att återupptäcka sig själv, att finna styrka i sårbarhet, och att stå upp för mänskliga rättigheter. Efter filmen föreläser Johan Jenny Ehrenberg om HBTQ+ och transfrågan och alla får historien som en tidning ”Könsbytet - The True Story” (värde 200 kr). 

Dela